Vybrané body, které se budou probírat na zastupitelstvu 28.2. 2013

Únorové zastupitelstvo má na programu několik důležitých bodů. Vedení radnice se zásadním způsobem bude snažit omezit jednací řád, aby tak zatnulo tipec opozici i občanům, kteří by se na své zástupce snad chtěli přijít podívat. Známý liberecký podnikatel má s Libercem zpět směnit pozemky, které předtím získal v rámci transakce, na jejímž konci zeje jáma na Perštýně. Fúzovat má liberecká nemocnice s turnovskou, což může mít dalekosáhlé mocenské základy i dopady.

Bod č. 11 – Poskytnutí dotace na zabezpečení služeb pro lidi bez domova

Zastupitelé budou schvalovat materiál, díky kterému se občanskému sdružení Naděje a obecně příspěvkové společnosti Návrat, které se starají o základní služby pro lidi, kteří se ocitli bez domova či v jiné kritické sociální situaci, mají dostat dotace 1,7 milionu korun. Situace s podobnými zařízeními začíná být ve městě i v kraji kritická – nedostává se financí a lidí, kteří upadají až na dno bídy je čím dál tím více. Podpora města i kraje byla do dnešních dnů téměř nulová. Více zde.

Bod č. 15 – Majetkoprávní operace

Kromě již tradičního nebrání ohledů na závěry komise pro výběrová řízení či dokonce stanovisko jednotlivých odborů, přichystalo vedení města jednu opravdovou lahůdku. Přes odpor odborů se chystá směnit s libereckým stavebním podnikatelem Petrem Turkem svůj pozemek (podnikatel má doplatit zhruba milion korun, proto asi ta snaha vedení města), který již jednou v majetku města byl.
A to do roku 2006, kdy jej Petr Turek získal v rámci směny, na jejímž konci byl jeho ( kvůli anonymním akciím i bůhví koho dalšího) zisk cca 218 milionů, jáma uprostřed města – na libereckém Perštýně a hrozba arbitráže pro Českou republiku v hodnotě téměř dvou miliard korun. Více se o jednom z nejpalčivějších problémů dneška dočtete zde.  Náhradou má podnikatel získat pozemky u libereckého letiště, kde chce vybudovat hangár. Více zde.

Bod č. 20 – schválení fúze mezi libereckou a turnovskou nemocnicí

Politickou hrou drží nynější menšinový vlastník Krajské nemocnice Liberec ( město Liberec -17,5%) vlastníka většinového (Liberecký kraj – 82,5 %) pod krkem, když delegovaný zástupce města Petr Černý (nezávislý, zvolen za VV) odmítl odsouhlasit krajem jmenované zástupce Změny pro Liberec do dozorčí rady nemocnice. Na únorovém zastupitelstvu se má nejen volit nový delegát (mluví se o náměstku Jiřím Šolcovi z Liberce občanům) na novou valnou hromadu, ale hlasovat se má i o fúzi liberecké s turnovskou nemocnicí.
 Tento krok byl měl i za následek oslabení zatím dominantní pozice kraje v liberecké nemocnici. A právě odtud začínají na povrch vyplouvat nejrůznější případy možného zneužívání veřejných prostředků, například v případě policií obviněného vedení a bývalých zástupců kraje za ČSSD. Více zde.

Bod č. 21 – schválení další změny územního plánu

Vedení města i zde pokračuje v tradici vlád Jiřího Kittnera (ODS), kdy se schvalovala jedna změna územního plánu za druhou, nehledě na samotný plán jako takový. Dnes půjde o to, zda se prohlasuje navrhovaná změna územního plánu ještě před dokončením plánu nového. Diskutovat se bude zejména o plochách zeleně, které byli již v minulosti schváleny jako neprivatizovatelné a dnes mají změnit svůj účel, což může avizovat jejich budoucí prodej. Více zde.

Bod č. 24 – změna Jednacího řádu

Pravděpodobně nejdiskutovanější bod nadcházejícího zastupitelstva. Současná velká opozičně smluvní koalice chystá zásadní změnu jednacího řádu libereckého zastupitelstva. Zřejmě po zkušenostech, které zastupitelstvo procházejí od jara 2011 má dojít k omezení role opozice, ale i samotných občanů města během projednávání. V novém návrhu smí (jen ku příkladu) zastupitel k projednávanému bodu vystoupit pouze třikrát, zásadně se ( s ohledem na požární předpisy) omezuje počet občanů, kteří chtějí jednání svých zástupců přihlížet nebo se ruší doslovné předpisy z jednání, které dosud mohly politiky usvědčit z toho, co skutečně říkali a co ne. Více zde.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Letošní listopadové zastupitelstvo bylo přeci jen o něco jiné, než bývají ta ostatní. Jednak se projednávaly závažné věci, které městskou ekonomiku ovlivní na dlouhé
Listopadové zastupitelstvo se ponese na vlně vyrovnávání se města se soukromými společnostmi. A to nejen (ač zřejmě v nejkontroverznějším bodě jednání) na základě podivného
Včerejší zastupitelstvo nebylo obzvlášť dlouhé, ale místy obzvláště zajímavé. Hádka kolem hospicu, kolem úrokového zajištění dluhopisu, kdy bývalý primátor Jiří Kittner na město pravděpodobně
Město musí šetřit. A šetřit bude a bude se i snažit získávat prostředky. Což by bylo v pořádku, kdyby se šetřilo na pro město